Meditatie

Meditatie is een daad van liefde, zowel voor onszelf als voor onze omgeving.
(Hans Knibbe)

Zijnsgeoriënteerde Meditatie

Als we mediteren trainen we een houding
die ons kan inspireren
om open en ruimhartig in het leven te staan.

Neem plaats op je meditatiekussen. Maak contact met hoe je zit. Laat het dagelijkse leven even aan zichzelf en kom thuis in het hier en nu. Met nieuwsgierige, frisse aandacht volg je je ademstroom. Zonder je helderheid te verliezen ontspan je.

Dit zouden de woorden van een Zijnsgeoriënteerde meditatie-leraar kunnen zijn. Eenvoudige woorden, die een heel diepgaand effect hebben. Je stopt je dagelijkse modus van op weg zijn en je staat stil. Je ervaart jezelf in het hier en nu. Je hoeft niets aan jezelf te veranderen. Je opent jezelf in heldere mildheid voor dat wat in jou leeft.

De ene dag is dat gemakkelijk, want dan ben je in een goed humeur. De andere dag is het minder makkelijk, want dan ervaar je misschien ongemak in jezelf. Het goede nieuws is dat dat helemaal niets uitmaakt. Precies bij hoe je jezelf aantreft, sta je stil.

Waarom zou ik dat doen? Hoor ik je denken. Door stil te staan bij hoe je jezelf aantreft, en daar met milde aandacht bij te blijven, leer je een ruime houding naar jezelf en anderen aan te nemen. Je laat je dan niet meer leiden door de gevoelens of gedachten die langskomen. Je laat je leiden door jouw houding ten opzichte van gevoelens en gedachten.

Wanneer je dit regelmatig oefent in meditatie en meeneemt in je dagelijkse leven, word je leven anders. Je behoudt een ruime blik, ongeacht de omstandigheden. Je kunt helder en adequaat reageren.
Welke situaties je in je leven tegenkomt heb je niet in de hand, wel hoe je ermee omgaat.

Zijnsoriëntatie
Zijnsoriëntatieis een pad van moderne levenskunst. Het is een pad waar Westerse psychotherapie en Oosterse levenswijsheid elkaar ontmoeten. Zijnsoriëntatielaat ons zien dat we altijd al heel en compleet zijn geweest, zelfs op de meest verwarde momenten. Juist deze heldere en liefdevolle houding tegenover onszelf en anderen maakt Zijnsoriëntatiebijzonder, krachtig en uniek. De grondlegger van de visie van Zijnsoriëntatieis Hans Knibbe.

Digna
In Zijnsoriëntatie maakte ik voor het eerst bewust contact met mijn vrije aard. Tijdens meditatie oefende ik om mijn vrije aard uitgangspunt te nemen voor mijn dagelijkse leven. Ik ontdekte dat alles en iedereen vrij is, heel en compleet. Deze ontdekking heeft mijn leven totaal veranderd. Het heeft me diep thuisgebracht. Ik ben milder en warmer geworden, zowel naar mezelf als anderen. Ik ervaar meer plezier in mijn leven, zelfs op momenten dat het er allemaal minder rooskleurig uitziet. Dit wil ik graag leven en doorgeven aan een ieder die mijn pad kruist. Ik ben leraar in opleiding aan de School voor Zijnsorientatie in Utrecht en aangesloten bij de Beroepsvereniging voor Zijnsgeoriënteerd begeleiders.

Als we mediteren trainen we een houding die ons kan inspireren om open en ruimhartig in het leven te staan.

Praktische informatie

Data & locatie
Ik geef deze cursus in Amsterdam en Alkmaar.

Data voor Amsterdam: Maandagavond
1, 15 en 29 oktober, 12, 26 november en 10 december 2018 en 7 januari en 21 januari 2019
Locatie: Esther de Boer-Van Rijkstraat 72-2, 1065 GP te Amsterdam.
Tijden: 19:30 – 21:30 uur. Vanaf 19:15 uur is de zaal open.
Vanaf 19 uur is het gratis parkeren voor de deur.

Data voor Alkmaar: Maandagavond + 1 donderdagavond
10 en 24 september, 8 oktober, 5 en 19 november, 3 en 17 december 2018.
Donderdagavond 18 oktober.
Locatie: Centrum Wakker, Westerweg 14, 1815 DE te Alkmaar
Tijden: 19:30 – 21:30 uur. Vanaf 19 uur is de zaal open.

Investering
De introductiecursus is 120 euro voor 8 bijeenkomsten. Motivatie, trouwe aanwezigheid bij de sessies en de bereidheid om thuis dagelijks 15 minuten te oefenen zijn voorwaarden om deel te nemen aan deze training.

Aanmelden
Je kunt je aanmelden via Digna. Of neem telefonisch contact op met 06-45826724.

Voorbereiding

Ter voorbereiding op deze cursus kun je het boek ‘Meditatie in beweging’, van Hans Knibbe lezen. Te bestellen op www.stichtingzijnsorientatie.nl. Ook verkrijgbaar tijdens de les.