|

Retraite augustus 2018

Verzacht je hart

Wanneer we de pijn helemaal kunnen toestaan, komen op een heel zachte kwetsbare plek. Juist die plek maakt dat we ons verbonden weten, dat we compassie voelen en zacht kunnen worden. Zowel naar onszelf als naar de ander.

Een retraite geeft je de mogelijkheid om stil te worden. Om stil te staan, precies hier, waar jij bent. In de stilte kan je van alles gewaarworden. Het kan je gedoe aan het licht brengen en ook de vreugde wordt voelbaarder wanneer we werkelijk aanwezig (willen) zijn. Precies aanwezig in hier en nu.

Deze retraite heeft als thema ‘verzacht je hart‘, naar het gelijknamige boek van Pema Chödrön. Wanneer we precies hier en nu aanwezig blijven, komen onze patronen die we normaal gesproken niet zo opmerken, behoorlijk aan het licht. We zien opeens wat we doen. We voelen opeens wat we ervaren. Elk levend wezen wil van nature weg van dat wat onprettig is en vasthouden wat prettig is. We doen er alles voor om ons goed en gelukkig te voelen. En juist dat maakt dat we ons zo vaak ongelukkig voelen. We rennen geluk na en creëren daarmee een hoop ongeluk. Dat doen we niet express, dat is ons aangeleerd en tevens is het ons biologisch overlevingsinstinct dat ons hiertoe aanzet.

Willen we werkelijk gelukkig zijn, dan helpt het te oefenen om aanwezig te blijven. Aanwezig blijven bij geluk en vreugde en net zo goed bij pijn en verdriet. Meditatie of in retraite gaan is een prachtige stap om te oefenen om precies aanwezig te blijven bij dat wat we tegenkomen in het leven. Ik hoorde Jan Geurtz eens zeggen: “ik hoef niets te doen om dit lijden te beëindigen, laat ik maar gewoon eenzaam blijven vanavond”. Als dat is wat er is…

In meditatie en retraite kunnen we leren om liefdevol en vriendelijk te zijn naar onszelf, ook als we het moeilijk hebben. Dan ontdekken we dat pijn en verdiet de deur zijn naar diepe vreugde en geluk. Veel dieper dan we in al onze doenerigheid van het dagelijkse leven ooit zullen ervaren.

Tijdens deze retraite zal het boekje van Pema Chödrön onze inspiratiebron zijn. Daarnaast zijn wij schatplichtig aan Zijnsorientatie, Biodanza, Geweldloze Communicatie en Stembevrijding.

Wat gaan we doen?

Meditatie in Beweging
Stilte meditatie
Visualisatie
Stilte wandelingen
Mantra zingen
Dansmeditatie

 

Praktische informatie:

De retraite wordt gegeven door Digna Schenk.
Klazien Verwegen zal het mantra zingen begeleiden.

Data:
Woensdag 1 tot en met zondag 5 augustus 2018

Locatie:
Lioba Klooster te Egmond Binnen

Tijden:
Start 10:00 uur aankomst. 11:00 uur start programma. Einde van de retraite is op zondagmiddag 16 uur.

Investering:
525 euro (inclusief 21% BTW)
Dit is op basis van volpension en voor alle deelnemers is een eenpersoonskamer beschikbaar. Er is plaats voor 10 deelnemers, dus mocht je mee willen doen, wacht niet te lang met opgeven!

Aanmelden in informatie:
Stuur een berichtje aan Digna  Telefoon: 06-45826724