Praktijk Digna Schenk

Rusten in Zijn en doen wat je wilt.
(Hans Knibbe)

Mijn naam is Digna Schenk en sinds 2014 is mijn hart in de ban van  Zijnsoriëntatie.  ‘Rusten in Zijn en doen wat je wilt’ is de slogan van de School voor Zijnsoriëntatie in Utrecht waar ik aan verbonden ben. Een slogan die het waard is om elke dag geleefd te worden.

Wat is Zijnsoriëntatie?
Letterlijk betekend Zijnsoriëntatie: oriëntatie op ‘Zijn’. Zijn staat hier voor de non-duale open werkelijkheid, de grond van alles wat is. Als ik dit zo opschrijf dan schieten de vraagtekens misschien nog steeds uit je hoofd.

Simpeler gezegd zou ik de ‘Zijn’ en ‘doen’ tegenover elkaar kunnen zetten. In ons dagelijkse leven handelen we vaak vanuit de ‘doe-modus’. We staan dan niet stil bij dat wat we doen. We rennen als het ware door het leven. We gaan naar ons werk, zonder de weg er naar toe werkelijk te beleven. We zien de bloemen en de bomen langs de weg niet en laten de schoonheid ervan niet doordringen. We douchen, kleden ons aan en drinken een kop koffie, op een manier waarop we ons nauwelijks bewust zijn van wat we doen of ervaren.

Zou je je van moment tot moment bewust zijn, dan zou de open, frisse en heilige aard van de werkelijkheid zich aan je tonen. Je zou genieten van elk eenvoudig moment. Het drinken van een kop thee, de glinstering van de opkomende zon in de ochtend, de glimlach van de kassajuffrouw in de supermarkt, of het mooie gesprek met je geliefde.

Zijnsoriëntatie nodigt je uit om je te herinneren wie je van nature bent, om te ontdekken hoe jij, vanuit jouw authenticiteit, je leven vorm wilt geven. Daarvoor is het noodzakelijk dat je je bewust leert afstemmen op het huidige moment, op Zijn. Om de levendige en heilige aard van de werkelijkheid te herkennen.

Pad van Levenskunst
Zijnsoriëntatie is een prachtige levensvisie die schatplichtig is aan het Tibetaans boeddhisme en tegelijkertijd volop geworteld is in de westerse samenleving met alle kennis en ervaring die daarbij hoort.
Zoals gezegd: Zijnsoriëntatie betekent letterlijk ‘je oriënteren op Zijn’. Je neemt niet langer de werkelijkheid die je in de loop van je leven geconstrueerd hebt, als uitgangspunt, maar je oriënteert je op de werkelijkheid zoals die van nature is: open, onbegrensd en compleet.

In de afstemming op deze fundamentele werkelijkheid ervaar je dat jouw aard, van zichzelf, al volkomen open is. Als je je gewoontepatronen en oude referentiekaders loslaat, blijk je vrij te zijn en de beschikking te hebben over een oneindig scala aan mogelijkheden tot creatief handelen in de veelheid van menselijke situaties en relaties.

Praktijk Digna Schenk staat in het teken van herinnering aan wie jij ten diepste bent. Tevens word je steeds opnieuw uitgenodigd om te ontdekken wat je ècht wilt en al doende uit te vinden hoe je dit in je dagelijks leven vorm wilt geven.