Wat is Zijnsoriëntatie? Letterlijk betekend Zijnsoriëntatie: oriëntatie op ‘Zijn’. Zijn staat hier voor de non-duale open werkelijkheid, de grond van al wat is. Als ik dit zo opschrijf dan schieten de vraagtekens misschien nog steeds uit je hoofd.

Het bijzondere aan Zijn is, dat je het niet in beeld kunt nemen. Toch is het zo dat als je het woord Zijn uitspreekt, het naar ‘iets’ lijkt te wijzen. Een volheid, een openheid, die niet gemakkelijk te bevatten is.

In het boeddhisme wordt Zijn wel vergeleken met de blauwe hemel. De blauwe hemel is altijd aanwezig, zelfs als deze door wolken aan het zich onttrokken is. De wolken zou je kunnen zien als je gedachten, gewoontepatronen en conditioneringen. Deze analogie suggereert dat er iets in ons is dat puur, ongeschonden en volkomen heel is. En precies dat is waar Zijnsoriëntatie je weer mee in contact wil brengen.

Van nature zijn we oneindig veel ruimer dan we vanuit onze geschiedenis geloven. We denken dat we geworden zijn wie we zijn, naar aanleiding van alles wat we in ons leven hebben meegemaakt. Dit is vanuit Zijn niet de werkelijkheid. Wie jij in essentie bent is vrij van geschiedenis, vrij van wat je over jezelf geloofd, vrij van wat dan ook.

Met jouw essentie in contact komen is uiterst vreugdevol. Alsof je een heel nieuwe werkelijkheid binnen stapt. Opeens ervaar je de wereld als open, stromend, puur en van ongekende schoonheid. Dit zicht leren vasthouden gedurende je dagelijkse bezigheden, vraagt beoefening. Daar wil ik, Digna, je graag in nabij zijn.