Zijnsoriëntatie

Wat is Zijnsoriëntatie? Letterlijk betekend Zijnsoriëntatie: oriëntatie op ‘Zijn’. Zijn staat hier voor de non-duale open werkelijkheid, de grond van alles wat is. Als ik dit zo opschrijf dan schieten de vraagtekens misschien nog steeds uit je hoofd.

Simpeler gezegd zou ik de ‘Zijn’ en ‘doen’ tegenover elkaar kunnen zetten. In ons dagelijkse leven handelen we vaak vanuit de ‘doe-modus’. We staan dan niet stil bij dat wat we doen. We rennen als het ware door het leven. We gaan naar ons werk, zonder de weg er naar toe werkelijk te beleven. We zien de bloemen en de bomen langs de weg niet en laten de schoonheid ervan niet doordringen. We douchen, kleden ons aan en drinken een kop koffie, op een manier waarop we ons nauwelijks bewust zijn van wat we doen of ervaren.

Zou je je van moment tot moment bewust zijn, dan zou de open, frisse en heilige aard van de werkelijkheid zich aan je tonen. Je zou genieten van elk eenvoudig moment. Het drinken van een kop thee, de glinstering van de opkomende zon in de ochtend, de glimlach van de kassajuffrouw in de supermarkt, of het mooie gesprek met je geliefde.

Zijnsoriëntatie nodigt je uit om je te herinneren wie je van nature bent, om te ontdekken hoe jij, vanuit jouw authenticiteit, je leven vorm wilt geven. Daarvoor is het noodzakelijk dat je je bewust leert afstemmen op het huidige moment, op Zijn. Om de levendige en heilige aard van de werkelijkheid te herkennen.