Ontspan in de stromende aard van de werkelijkheid.
(Tarthang Tulku Rinpoche)

Kum Nye is een eeuwenoude gezondheidstechniek. Het heeft weet van de bijzondere structuren in het lichaam. Door middel van eenvoudige yoga houdingen brengt het de energie tot rust op plaatsen waar deze overactief is, of juist tot stroming op plaatsen waar de energie gestagneerd is.

Kum Nye brengt lichaam en geest in balans. Lichaam en geest gaan weer samenwerken. Dit heeft als mogelijkheid om stress te reduceren en andere gezondheidsklachten te verminderen. Het heeft als doel dat de energie gaat stromen en we ons eenvoudig vreugdevol voelen. Een vreugde die nergens van afhankelijk is, kan naar de voorgrond komen.

In Kum Nye worden yogaoefeningen afgewisseld met meditatief voelend aanwezig zijn. Deze combinatie is belangrijk voor de beoefening. Oefenen en onze aandacht bij de sensaties in het lichaam leren brengen. Dit geeft ons de mogelijkheid om de balans in ons lichaam en geest te herstellen. Dit maakt dat we ons nabij onszelf voelen, in de eenvoud van Zijn.

Ik ben dankbaar voor alle inspiratie die ik mocht ontvangen van de leraren van het Nyingma Centrum te Amsterdam. De Kum Nye die ik ontvangen mocht, heeft zijn grondslag bij de Tibetaanse Lama Tarthang Tulku Rinpoche. Tarthang Tulku heeft de oefeningen die we doen speciaal afgestemd op de westerse mens en daarbij de diepgaande werking van de oefeningen behouden.