Ik ben yogi op het pad van Verlicht Levenskunst.
(Digna Schenk)

Sinds mijn twaalfde ben ik geïnteresseerd in spiritualiteit. In mijn zoektocht heb ik in de afgelopen decennia vele paden bewandeld. Als puber stelde ik mezelf vele vragen: Waarom zijn we op aarde? Wat is de zin van het leven? Hoe kunnen we bijdragen aan een mooie samenleving? Bestaat reïncarnatie? Elk pad dat ik liep had andere antwoorden op deze vragen, soms waren nuances net iets anders.

In 2014 kwam ik voor het eerst in aanraking met Zijnsoriëntatie. Ik was vanaf het eerste moment geraakt door de diepgang en eenvoud waarmee gewerkt werd. De vragen die ik me als puber stelde kregen een antwoord, en het antwoord op sommige vragen bleek totaal niet relevant meer. Als een sleutel die in het slot past, zei het ‘klik’ in mij. Sindsdien ben ik me gaan verdiepen in het Zijnsgeoriënteerde gedachtengoed en daarnaast in het Tibetaans boeddhisme.

In mijn werkzame leven heb ik lage tijd gewerkt voor een pensioenfonds. Ik was goed in mijn vak, maar vond er geen voldoening. Ik bleef op zoek naar iets waarbij ik mijn zoektocht naar de zin van het leven kon combineren met werk. Aanvankelijk deed ik dat door het geven van jongerengroepen in een spiritueel centrum in Alkmaar. Ik gaf daar meditaties en begeleidde gesprekken die ontstonden over de zin van het leven. Op mijn drieëntwintigste kwam ik in aanraking met Biodanza, een vorm van dans waarbij persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit centraal staat. Ik volgde de opleiding aan de School voor Biodanza Nederland en heb meer dan 20 jaar les gegeven aan groepen in deze vorm van dans. Ik bleef me door ontwikkelen, volgde de driejarige opleiding Body, Mind Coaching bij de Roy Martina Academy, een aantal intensieve trainingen in Geweldloze Communicatie bij Yoram Mosenzon en Familieopstellingen bij Wijnand van Schaijk. Later volgende ik de opleiding tot Mindfulness trainer aan het Centrum voor Mindfulness te Amsterdam. Op dit moment volg ik de opleiding Kum Nye yoga aan het Nyingma Centrum te Amsterdam.

Naast het lesgeven in dans heb ik een aantal jaar met Theo Roos samengewerkt in een anti-pest-programma op scholen. Het programma was erop gericht jonge mensen met elkaar in contact te brengen, elkaar op een dieper niveau te leren kennen, waardoor pestgedrag verdwijnt. Met hulp van vele vrijwilligers begeleidden we groepen van 80 tot 120 jongeren. Het was zeer bijzonder om te zien hoe jongeren toenadering zochten en elkaar leerden waarderen.

Ik heb Biodanza aangeboden aan kinderen en later aan demente ouderen in een verzorgingshuis. Het bijzondere hieraan is dat door met elkaar te dansen de energie totaal kan veranderen. Kinderen komen in contact met iets dat heel natuurlijk aan ze is. Levenslust, joy, oneindige energie en de zorg voor elkaar kwam rijkelijk naar de voorgrond. Demente ouderen die aanvankelijk vaak teruggetrokken in hun stoel zaten, kwamen volledig tot leven. Ze wilden dansen, zingen en kropen totaal uit hun schulp. Ontroerend om de levendigheid van jong en oud zo te mogen beleven!

In mijn huidige werk, met name tijdens de jaartrainingen, retraites en weekendworkshops, maak ik nog steeds veel gebruik van dans, als ingang naar vrijheid. De visie van waaruit ik dans is wel verandert en dat maakt dat ik dans op een nieuwe wijze inkleur. De visie is de Zijnsgeoriënteerde visie, jouw al verlichte aard op nummer één!