Ik ben yogi op het pad van Verlicht Levenskunst.
(Digna Schenk)

Sinds mijn twaalfde ben ik geïnteresseerd in spiritualiteit. In mijn zoektocht heb ik in de afgelopen decennia vele paden bewandeld. Als puber stelde ik mezelf vele vragen: Waarom zijn we op aarde? Wat is de zin van het leven? Hoe kunnen we bijdragen aan een mooie samenleving? Bestaat reïncarnatie? Elk pad dat ik liep had andere antwoorden op deze vragen, soms waren nuances net iets anders.

In 2014 kwam ik voor het eerst in aanraking met Zijnsoriëntatie. Ik was vanaf het eerste moment geraakt door de diepgang en eenvoud waarmee gewerkt werd. De vragen die ik me als puber stelde kregen een antwoord, en het antwoord op sommige vragen bleek totaal niet relevant meer. Als een sleutel die in het slot past, zei het ‘klik’ in mij. Sindsdien ben ik me gaan verdiepen in het Zijnsgeoriënteerde gedachtengoed en daarnaast in het Tibetaans boeddhisme.

Mijn geschiedenis:
Omdat ik al vrij jonge leeftijd op zoek was naar ‘de zin van het leven’ was ik een buitenbeentje op school. Ik had vriendinnen, maar ervoer vaak geen aansluiting. Ik hield van schoonheid en speelde graag muziek (klarinet). Tevens was ik veel buiten in de natuur. Op mijn vijftiende gebeurde er iets wat mijn leven totaal ontwrichtte, ik werd seksueel misbruikt, een gebeurtenis waar ik lange tijd niet over kon spreken. Door het onder water te duwen, kreeg ik een eetstoornis. Dit heeft mijn leven behoorlijk gekleurd. Pas jaren later kon ik dit trauma recht in de ogen kijken. Dat heeft gemaakt dat het mijn leven niet langer bepaald en dat ik weer kan genieten van de kleine dingen in het leven. Zijnsoriëntatie is hier van belangrijke waarde voor mij geweest, omdat Zijnsoriëntatie mij in contact heeft gebracht met mijn essentie, dat wat nooit beweegt en door niets aangedaan kan worden. Ik kon zien dat ik niet mijn geschiedenis ben, maar oneindig veel ruimer dan dat!

In mijn werkzame leven heb ik een aantal jaar gewerkt voor een pensioenfonds. Ik was goed in mijn vak, maar vond er geen voldoening in mijn werk. Ik bleef op zoek naar iets waarbij ik mijn zoektocht naar de zin van het leven kon combineren met werk. Aanvankelijk deed ik dat door het geven van jongerengroepen in een spiritueel centrum in Alkmaar. Ik gaf daar meditaties en begeleidde de gesprekken die ontstonden. Op mijn drieëntwintigste kwam ik in aanraking met Biodanza, een vorm van dans waarbij persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit centraal staat. Ik volgde de opleiding aan de School voor Biodanza Nederland en heb meer dan 20 jaar les gegeven aan groepen in deze vorm van dans. Ik bleef me door ontwikkelen, volgde de driejarige opleiding Body, Mind Coaching bij de Roy Martina Academy, een aantal intensieve trainingen in Geweldloze Communicatie bij Yoram Mosenzon en Familieopstellingen bij Wijnand van Schaijk. Later volgende ik de opleiding tot Mindfulness trainer aan het Centrum voor Mindfulness te Amsterdam. Op dit moment volg ik de opleiding Kum Nye yoga aan het Nyingma Centrum te Amsterdam.

Naast het lesgeven in dans heb ik een aantal jaar met Theo Roos samengewerkt in een anti-pest-programma op scholen. Het programma was erop gericht jonge mensen met elkaar in contact te brengen, elkaar op een dieper niveau te leren kennen, waardoor pestgedrag verdwijnt. Met hulp van vele vrijwilligers begeleidden we groepen van 80 tot 120 jongeren. Het was zeer bijzonder om te zien hoe jongeren toenadering zochten en elkaar leerden waarderen.

Ik heb Biodanza aangeboden aan kinderen en later aan ouderen met de ziekte Alzheimer in een verzorgingshuis. Het bijzondere hieraan is dat door met elkaar te dansen de energie totaal kan veranderen. Kinderen komen in contact met iets dat heel natuurlijk aan ze is. Levenslust, joy, oneindige energie en de zorg voor elkaar kwam rijkelijk naar de voorgrond. Ouderen die aanvankelijk vaak afwezig in hun stoel zaten, kwamen volledig tot leven. Ze wilden dansen, zingen en kropen totaal uit hun schulp. Ontroerend om de levendigheid van jong en oud zo te mogen beleven!

Huidige situatie:
In mijn praktijk, met name tijdens de jaartrainingen, retraites en weekendworkshops, maak ik nog steeds veel gebruik van dans, als ingang naar onze vrije aard. De visie van waaruit ik dans is wel veranderd en dat maakt dat ik dans op een nieuwe wijze inkleur. De visie is de Zijnsgeoriënteerde visie, jouw al verlichte aard op nummer één!

Naast dans heb ik meditatie, visualisatie en yoga als nieuwe ingangen gevonden om contact te maken met fundamentele openheid. Deze ingangen zijn me in de loop der tijd steeds meer eigen en dierbaar geworden. De verstilling die ik ervaar in meditatie en in kum nye yoga maken dat ik nog dieper kan aanwijzen.

Naast jaartrainingen geef ik individuele begeleidingssessies. Ik werk hierbij op eclectische wijze en sta naast de degene die ik begeleid. Omdat mijn eigen leven niet gemakkelijk is geweest, ben ik in staat te blijven waar het moeilijk wordt. Ik weet dat op de plek van de pijn, de leegte, de sleutel ligt naar heling, geluk en vrijheid.